БУБАЊ ДА БЛИСТА
10.04.2011

Трећу недељу за редом чланови удружења ПУЛС, уз подршку Градске општина Палилула и организација цивилног друштва, Мој Бубањ, ЕКОполис, ОзелениТИ, Канцеларија за младе општине Палилула, успешно остварују активност и свој еколошки пројекат “САЧУВАЈМО ШУМИЦУ-ПЛУЋА ЛЕДЕНЕ СТЕНЕ“. Грађани овог насеља, охрабрени резултатима акције одржане поводом светског Дана шуме 22.марта, не одустају од тога да се овај простор уреди као рекреативни парк, који се налази на ободу шумског комплекса Спомен парка „Бубањ“.

Овог викенда, у акцију чишћења, зеленог простора, који се налази између две школе - Основне школе „Бубањски хероји“ и Специјалне школе „Бубањ“ укључили су се, осим чланова удружења ПУЛС и Зелене мреже Града, Волонтерски центар, Зоопланет као и многи становници овог дела града, пензионери, родитељи деце из основне школе Бубањски Хероји- истиче Светлана Петровић, председница удужења Пулс. Циљ ове акције био је да се уклони преостало смеће које су годинама овде гомилали управо сами становници Ледене Стене-наше комшије. Дошло је врема да се прекине оваквом уништавању комплекса Спомен парка «Бубањ» и да се овај простор, по могућству врати деци.

«Након активности која је ове недеље успешно организована, можено рећи  да смо дошли на стартну позицију. Смећа у овом делу парка више нема, стазе су уређене - каже Бобан Микић, члан Већа Градске општине Палилула, иначе један од учесника чишћења. Ова мала «зелена оаза» поново је дечија и спремна да већ за две недеља буде место где ће се поводом Дана планете одржати крос за ученике основних школа са територије општине Палилула.

По оцени учесника оно што је недостајало током овонедељне акције је присуство механизације коју поседује ЈКП «Горица».Скупштинском одлуком Града Ниша овом предузећу је поверен посао, да брине о зеленим површинама града. Невладине организација, које су учествовале у овом пројекту, изразиле су спремност да подржавају активности на уређењу Бубња. «Очекујемо помоћ и друштвено одговорних предузећа како би ово излетиште најзад било чисто. Апелујемо на становнике овог дела града да више не одлажу смеће тамо где му место није, јер се и ваша деца овде играју-садржано је у поруци са Ледене стене.

Само у овоом делу Бубња, који је био место добровољних активности чишћења простора, укупно је изнешено 80 кубних метара смећа. Одвозом смећа, свој допринос еколошким активностима је дало и ЈКП «Медијана». Иначе, градске општине Палилула и овог пролећа успешно остварује Програм активности на уређењу међублоковског зеленила и решавају захтеви грађана. Циљ ових активности је повећање зелених и парковских површина. Нишка Палилула је од 2009. учесник пројекта националне кампање „Зелени градови Србије“, коју је иницирала Народна канцеларија председника Републике Србије а у сарадњи са ЕКОполис мрежом и партнер у међународним еколошким кампањама „Милијарду стабала за планету земљу“-„Зелене стазе Европе“- „Стоп климатским променама“, „Очистимо Србију-„Clean up the World“.